Kullanılmayan Tescilli Markalar İdari Yoldan İptal Edilebilecek !
Kullanılmayan Tescilli Markalar İdari Yoldan İptal Edilebilecek !
16.11.2023

2017 yılında kabul edilen 6769 Sayılı Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu, kabul edildiği 10.01.2017 tarihinden 7 yıl sonrasında yürürlüğe girmek üzere tescilli markaların kullanılmayan emtiaları için dava açılmasına gerek kalmadan, idari yoldan iptal edilmesi imkanı getirmiştir.

 

Buna göre 10.01.2024 tarihinden sonra herhangi bir üçüncü kişinin, tescil tarihi üzerinden 5 yıl geçen markaların iptal edilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna itiraz niteliğinde başvuru yapması yeterli olacaktır. Haliyle TESCİL EDİLDİĞİ TARİHTEN itibaren 5 yıl geçen markaların TESCİL EDİLDİĞİ EMTİALAR (MAL VE HİZMETLER) yönünden KULLANILMADIĞI GEREKÇESİ ile iptal edilmesi talep edilebilecektir.

 

Aynı markayı kullanmak isteyen herhangi biri, markanın kullanılmadığını düşündüğü zaman, iptal talebiyle Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yapacak ve kurum da marka sahibine dönerek markanın tescil edildiği ilgili mal ve hizmetlerde kullanıldığının ispatlanmasını isteyecektir. Marka eğer tescilli mal ve hizmetlerden bazıları için kullanılıyorsa markanın kısmen iptaline karar verilecekken, hiç kullanılmıyorsa marka tamamen iptal edilecektir.

 

Örneğin; 20.06.2015 tarihinde aşağıdaki gibi 37.sınıftaki hizmetler için tescilli olan "ABC" ibareli markaya gelecek kullanılmamaya bağlı iptal talebinde, ilgili markanın bu sınıftaki tüm hizmetler için kullanıldığının resmi evraklarla ispatlanması gerekecektir. Eğer gerçekten CİDDİ ANLAMDA kullanılmıyorsa ilgili hizmetlerin iptaline karar verilecektir. Eğer sadece "inşaat hizmetleri" için kullanılıyorsa 37.sınıfın 1.paragrafındaki "İnşaat hizmetleri, inşaat araç – gereçlerinin ve iş makinelerinin kiralanması hizmetleri" dışındaki hizmetler iptal edilecektir.

 

37.SINIF

İnşaat hizmetleri, inşaat araç – gereçlerinin ve iş makinelerinin kiralanması hizmetleri.

Temizlik hizmetleri; dezenfeksiyon hizmetleri; haşere ilaçlama hizmetleri; temizlik araçları ve makinelerinin kiralanması hizmetleri.

Kara araçları servis istasyonu hizmetleri (bakım, tamir ve akaryakıt dolumu).

Deniz araçlarının bakımı ve tamiri hizmetleri; gemi inşaatı hizmetleri.

Hava taşıtlarının bakım ve tamiri hizmetleri.

Mobilyalara ilişkin döşeme, tamir, restorasyon hizmetleri.

Isıtma, havalandırma ve su tesisatının kurulması (tesis edilmesi), bakımı ve tamiri hizmetleri.

Giysilerin temizliği, bakımı ve tamiri hizmetleri.

Sınai makinelerin ve cihazların, büro makinelerinin ve cihazlarının, haberleşme cihazlarının, elektrikli ve elektronik cihazların tesisi, bakımı ve tamiri hizmetleri.

Asansör tamiri ve bakımı hizmetleri.

Saat tamiri hizmetleri.

Madencilik, maden çıkarma hizmetleri.

Ayakkabı, çanta, kemer tamiri hizmetleri.

 

Ayrıca, kullanılmayan markalara benzer olarak yayımlanan, markalara karşı yapılacak itirazlar da kabul edilmemektedir. Örneğin, 5 yıldan beri tescilli olan "Star" ibareli markanıza benzer olarak aynı ve benzer mal ve hizmetler için başvurusu yapılan "Star's" şeklindeki bir markaya yapılacak itirazda, markanızın kullanılıp kullanılmadığının ispatlanması talep edilirse ve marka aktif olarak kullanılmıyorsa, itiraz değerlendirmeye dahi alınmadan reddedilecektir. Eğer bazı mal ve hizmetler için kısmen kullanılıyorsa sadece o mal ve hizmetler yönünden karşı marka kısmen reddedilebilecektir. Diğer kullanılmayan mal ve hizmetler yine dikkate alınmayacaktır.

 

Sonuç itibariyle 5 yılını doldurmuş markaların, 10 yıllık yenileme sürecini beklemeden kullanım ispatından kaçınmak için yeniden başvuru yaparak aynı markayı tescil alma yoluna gidebilecekleri düşünülmektedir. Eğer itiraz da gelmezse her marka 5 yılda bir yeniden başvurularak yeniden tescil alınacaktır.

 

Başvuru işlemleri için: https://www.asistpatent.com.tr/online/index.html

 

Blog Arşivi
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Bilgi Almak İçin Formu Doldurun. Biz Size Ulaşalım.
Online Randevu






Müşterilerimiz
Gelişmelerden haberdar olun: